header banner
Default

SABAH Bülteni: Mor ve Ötesi: Uyan dostum uyan BTC - Paraanaliz


Table of Contents

    Küresel mali piyasalar haftanın ilk gününü karmaşık bir ruh hâli ile tamamladı. Günün ilk yarısında egemen olan temkinli hava, ikinci yarısında bir miktar da olsa azaldı. Şöyle ki, gözler İsrail’in kara harekatına ne zaman başlayacağını endişeli bir şekilde takip ederken, İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Conricus, Hamas’ın tüm tutukluları serbest bırakması ve teslim olması halinde Gazze Şeridi’nde kara operasyonu düzenlenmeyeceğini söyledi.

    Bu çıkışın arkasında, dünyanın da nihayet masum canların amansız hava harekatı ile kaybedilmesine tepki göstermeye başlamasının da etkili olduğunu düşünüyoruz. Mesela ABD’nin eski başkanlarından Obama “insani maliyetleri göz ardı eden herhangi bir İsrail askeri stratejisinin eninde sonunda geri tepebileceği” uyarısında bulundu. Filistin Sağlık Bakanlığı Gazze’de can kaybının 5 bini aştığını açıklarken, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Güvenlik Konseyi Orta Doğu toplantısı için BM’ye gidiyor.

    Dünyadan gelen tepkilere piyasa cephesinde de FED’in faiz artırımlarını sonlandırdığı algısının iyice kuvvetlenmesi eklenince, küresel mali piyasalar dün günün ilerleyen saatlerinde adeta nefeslendi. Risk artınca sığınılan güvenli liman dolar dün bir nebze de olsun değer kaybederken, EURUSD paritesi 1,07 seviyesine dayandı. Hatırlanacağı üzere 1,0630 seviyesinin üzerinde haftalık bir kapanışını ‘seveceğimizi’ söylemiştik. Bakalım hafta nasıl kapanacak. Öte yandan belirsizliğin arttığı son 3 haftalık dönemin adeta yıldızı olan altının ons fiyatı 1,980 dolar seviyelerinde temkinli bir şekilde gelişmeleri takip ederken, rengi siyah olan ve arz endişeleri ile son haftalarda ciddi bir yükseliş kaydeden Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı ise son 2 iş gününde %4 civarında gerileyerek 90 doların diplerini test etti.

    Son dönemlerde devamlı bültenimizde yer verdiğimiz ve dün bültenimizin başlığına da taşıdığımız Bitcoin bizleri utandırmadı! Teknik bir bakış açısıyla sırası ile 28,800 ve 32,000 dolar seviyesinin üzerinde yükseliş isteğinin ivme kazanacağını ve 48 bin dolar seviyesinin hedef sahasına gireceğini düşündüğümüzü belirtmiş, Bitcoin’in uykudan uyanmaya hazırlandığını söylemiştik (bültenin başlığına bir de bu gözle bakın). Bu sabah direnişin parasının 35 bin dolar seviyesini test ederek son 17 ayın zirvesine geldiğini görüyoruz. Bu hareketi son günlerde teknik bir bakış açısı ile yorumlama şansımız olsa da, illâki bir haber de eklemek gerekirse, spot Bitcoin ETF (borsa yatırım fonu) ile ilgili mevzuatsal engellerin kalkacağı yönünde haber beklentisinin de kripto paralara adeta arkadan esen rüzgâr misali destek verdiğini not edelim. Kimden mi haber bekliyoruz? ABD SPK’sı konumunda SEC’den.

    Dün herkesin çok konuştuğu asıl hareket ise Amerikan 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşandı. Son dönemlerde mütemadiyen bir yükseliş eğiliminde olan ve dün psikolojik %5,00 seviyesini test ederek son 16 yılın yeni zirvesini yükselen 10 yıllık tahvil getirisi, günün ikinci yarısında %4,84 seviyesine geriledi. FED’in devam eden şahince duruşu ve söylemlerine karşı alanında saygın bir kişi olarak tanınan El-Erian, FED’i ‘vizyon’ eksikliği ile eleştirirken, FED’in yine politika hatası yaptığını savundu. ABD ekonomisinin şaşırtıcı bir şekilde -faizin bu kadar yüksek olmasına rağmen- güçlü kaldığını teyit eden makro veriler ve piyasaların korku içinde olması, tahvil yatırımcılarını tahvil satmaya yöneltirken, getirisinin de artmasına neden oluyor. Ne demişti duayen yatırımı Warren Buffett, herkes korku içindeyken sen aç gözlü ol! Bu bağlamda, tahvil faizlerinin geldiği seviyeleri ‘kademeli’ olarak alım fırsatı olarak görüyoruz.

    Türk mali piyasalarında da ise dün açıklanan tüketici güveninin Ekim’de biraz daha toparlandığına şahit olurken, günün ikinci yarısında ise iyimser bir havanın egemen olduğunu gördük. TAB Gıda’nın devasa halka arzının başarılı bir şekilde geride kalması ve jeopolitik risklerin de bır tık azalması ile son 2 haftada %12’ye yakın bir değer kaybı yaşayan BİST100 endeksi dün günü %3,2 yükselişle tamamladı. Her ne kadar perşembe günü sonuçlanacak olağan TCMB PPK toplantısına yönelik faiz artırım beklentisinin ortalama olarak 250 baz puan artırım yönünde olduğunu dün bültenimizde paylaşsak da, TCMB’nin 500 baz puan artırıma hazırlandığı yönünde piyasa kulislerinde dolaşan bilgiye paralel 2 yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi %33 seviyesine yaklaştı.

    USDTRY kuru kamu kontrolünde yavaş yavaş ama her gün biraz daha yukarı sloganı ile 28,1 seviyesinin kapılarına dayanırken, İsveç’in NATO’ya katılım protokolü Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanıp Meclis’e sevk edildi. Hatırlanacağı üzere, Türkiye bu adıma karşılık ABD ve NATO’dan taleplerde bulunmuştu!

    ABD borsaları dün geceyi son günlerin aksine yatay hatta hafif düşüşle tamamlarken, dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin görünümüne ilişkin artan belirsizliğin ortasında, Japonya’nın fabrika faaliyeti ekim ayında art arda beşinci ayda da daralırken, hizmet sektörü bu yıl en zayıf büyümesini kaydeti. Asya hisse senetleri 11 aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilerken, bu hafta açıklanacak ve FED’in bir sonraki adımlarına dair ipuçları sağlayacak bir dizi ekonomik veri öncesinde temkinli seyirlerini devam ettirdiğini not edelim. Bugünün menüsünde ise ABD ve Avrupa cephesinde açıklanacak PMI rakamları var.

    Yazar: Emre Değirmencioğlu, Grup Müdürü,  Hazine Bölümü, Kıbrıd İktisat Bankası

    Sources


    Article information

    Author: Tyler Smith

    Last Updated: 1698526803

    Views: 804

    Rating: 3.8 / 5 (62 voted)

    Reviews: 86% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Tyler Smith

    Birthday: 1924-10-15

    Address: 53386 Bryan Walks, South Karenfurt, MT 73189

    Phone: +4666697242783455

    Job: Construction Manager

    Hobby: Embroidery, Tennis, Wine Tasting, Amateur Radio, Whiskey Distilling, Chess, Coin Collecting

    Introduction: My name is Tyler Smith, I am a talented, strong-willed, risk-taking, proficient, spirited, important, cherished person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.