header banner
Default

Kurban kredi kartıyla alınabilir mi? Taksitle alınabilir mi?


Table of Contents
    Kredi kartıyla kurban alınır mı? Taksitle kurban almak caiz mi?

    27.06.2023 17:23 Son Güncelleme:

    Kurban kesimi öncesinde kurban alımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Diyanet bu konulara ilişkin açıklamaları “sıkça sorulan sorular” sayfası üzerinden yanıtlamıştı. İşte taksitle veya kredi kartı ile kurman alımında bilinmesi gerekenler…

    TAKSİTLE KURBAN ALINIR MI?

    Kurban, Allah’a yakınlaşma niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç ise ancak kişinin kendi mülkiyetindeki hayvanı kurban etmesi ile gerçekleşir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 76). Mülkiyet, hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir.

    Esasen vadeli satış caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 59). Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir (Mecelle, md. 157). Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur.

    KREDİ KARTI İLE KURBAN ALINIR MI?

    Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir.

    Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir.

    Sources


    Article information

    Author: Joshua Hamilton

    Last Updated: 1699519322

    Views: 1057

    Rating: 4.7 / 5 (79 voted)

    Reviews: 82% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Joshua Hamilton

    Birthday: 1985-10-13

    Address: 79730 Walker Mountains, New Sabrina, OK 41627

    Phone: +4449978578550121

    Job: Librarian

    Hobby: Cooking, Swimming, Pottery, Skydiving, Rock Climbing, Puzzle Solving, Basketball

    Introduction: My name is Joshua Hamilton, I am a dedicated, Gifted, courageous, multicolored, unswerving, honest, Open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.