header banner
Default

BRICS üyesi ülkeler yeni küresel para birimlerini değerlendiriyor: Bitcoin ve doları nasıl etkiler? Yazar Investing com


BRICS ülkeleri yeni küresel para birimini değerlendiriyor: Bitcoin ve doları nasıl etkiler? © Reuters.

Investing.com - Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ittifakı, ABD dolarının küresel hakimiyetine son vermek amacıyla yeni bir para birimi çıkarmayı planlıyor.

BRICS ülkeleri arasında bir süredir gündemde olan yeni bir para birimi, birçok açıdan küresel ekonomiyi etkileyecek unsurlar barındırıyor. Ülkelerin ortak çabayla piyasaya sürmek istediği para birimi, altın standardını yeniden canlandırmak adına bir fikirle ortaya çıkarken ve altına dayalı yeni bir para birimi olacak. Henüz net olarak açıklanmasa da yeni para biriminin bir kripto para formunda olacağı söyleniyor. 

İttifakın yeni para biriminin Ağustos ayında Güney Afrika’da düzenlenecek olan 15. BRICS Zirvesi’nde açıklanması bekleniyor. Söylentiler arasında BRICS ittifakı dışındaki bazı ülkelerinde yeni para birimiyle yakından ilgilendikleri yer alırken bu yeni para sisteminin ABD dolarının hakimiyetini sekteye uğratabileceğine yönelik söylem güçleniyor. 

BRICS ittifakının yeni bir para birimi üzerinde çalıştığına dair en önemli kanıtlardan biri BRICS Bankası olarak da bilinen Yeni Kalkınma Bankası'nın finans müdürü Leslie Maasdorp’un ittifakın ABD dolarının üstünlüğüne meydan okuyacak yeni bir küresel para birimi geliştirme konusunda orta ve uzun vadeli hedeflerin olduğunu açıklaması oldu. Son paylaşımlar ise en az 20 ülkenin BRICS’in yeni para birimi projesine katılma niyetinde olduğuna yönelik.

Yeni küresel para birimine olan yoğun bir ilgi artışı söz konusuyken uzmanlar, kısa vadede ABD dolarının hakimiyetini ortadan kaldırmanın düşük bir ihtimal olduğunu düşünüyor.

ABD Hazine Bakanı olası bir BRICS para birimi hakkında konuştu

VIDEO: BRICS Ülkeleri Harekete Geçti! Dolara Alternatif Banknot Bastılar – Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi

Diğer yandan geçtiğimiz günlerde ABD Hazine Bakanı Janet , gündemdeki BRICS para birimine atıfta bulunarak herhangi bir çabayı ABD dolarının hakimiyetine yönelik tehdit unsuru olarak görmediklerini ifade etti.

Janet Yellen, geçtiğimiz hafta sonu Pekin’de doların hakimiyeti hakkında konuşurken henüz resmi bir açıklama gelmeyen BRICS para biriminin oluşturacağı potansiyel zorluklar konusunda endişeli olduklarını söyledi.

Yellen, konuşmasının devamında doların %90 gibi ezici bir oranda uluslarası kullanımı olduğuna vurgu yaparak yakın bir gelecekte herhangi bir para biriminin dolara alternatif olacağını düşünmediğini sözlerine ekledi.

Doların hakimiyetine yönelik alternatifler Bitcoin’i nasıl etkiler?

VIDEO: Dolara karşı BRICS hamlesi! Ekonomide yeni dönem mi başlıyor? #ekonomi #para
MedyaTava

Sonuç olarak BRICS ittifakının yeni bir para birimi üzerinde çalıştığına dair spekülasyonlar devam ederken yapılan yorumlar arasında yeni küresel para biriminin Blockchain ağında bir kripto para benzeri formda geliştirilebileceği düşünülüyor. Henüz resmi bir açıklama bulunmasa da olası küresel çaptaki para biriminin ortaya atılan varsayımlara göre kısa ve orta vadede alternatif olmasa da dolar hakimiyetini etkileyebileceği düşünülüyor. 

Dolar hakimiyetinin azalması ise piyasası için olumlu bir gelişme olarak görülüyor. Ayrıca altına destekli para biriminin Blockchain ağında geliştirilmesi ve kullanım durumunun başarıya ulaşması da Blockchain’e yönelik benimsemeye ciddi bir katkı sağlayacaktır. Bu da uzun vadede kripto para endüstrisine dolaylı bir katkı sağlayabilir.

Yazar: Günay Caymaz

Sources


Article information

Author: Jason Williamson

Last Updated: 1697999762

Views: 904

Rating: 4.1 / 5 (63 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jason Williamson

Birthday: 1927-08-27

Address: 52871 Lori Junctions Apt. 113, Ryantown, NM 07794

Phone: +3714367039440404

Job: Article Writer

Hobby: Gardening, Backpacking, Photography, Knitting, Whiskey Distilling, Motorcycling, Beer Brewing

Introduction: My name is Jason Williamson, I am a multicolored, tenacious, sincere, courageous, esteemed, audacious, accomplished person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.